Kaip paruošti krevetes, midijas, kalmarus?
Lietuvoje labai išpopuliarėjo jūros gėrybės, tai naujas kiek neįprastas maistas, tačiau turintis daug baltymų, angliavandenių ir kitų žmogaus organizmui reikalingų maistinių medžiagų. Taip pat jūrų gėrybių privalumas tas, kad jos greitai ir lengvai paruošiamos, o tai dabar aktualu daugumai šiuolaikinių žmonių. Jūros gėrybės Lietuvoje laikomos gurmanišku patiekalu, o jų išskirtinį skonį mėgsta ne visi žmonės.
Pradedant domėtis jūros gėrybėmis daugumai kyla klausimas kaip paruošti krevetes, midijas, kalmarus skaniai ir tinkamai. Visada norisi nustebinti kitus savo gamintu maistu, tačiau pasitaiko, kad ne viskas gerai pavyksta iš pirmo karto, todėl pasidomėti, gilinti savo kulinarines žinias yra pravartu.
Krevetės – tai vėžiagyviai gyvenantys gėlame vandenyje. Jos minta dumblu, todėl turi savyje sukaupusios daug mineralinių medžiagų. Receptų kaip paruošti krevetes galima rasti labai daug, kiekvienas gali išsirinkti sau tinkamiausią variantą. Vienas paprasčiausių būdų yra kepimas keptuvėje. Prieš kepant reiktų krevetes nuplauti ir šiek tiek apkartyti jų ūsus ir kojeles, nes tai nevalgoma dalis, kuri kepant apdegs ir atrodys neišvaizdžiai. Į įkaitintą keptuvę su sviestu arba mėgstamu aliejumi galima sudėti krevetes ir kepinti kelias minutes. Paskaninimui galima įberti druskos, pipirų, įvairių prieskoninių žolelių, česnako. Kepant reiktų kartais pavartyti, kad apkeptų iš visų pusių. Iškepusios krevetės turi būti rausvos spalvos ir šiek tiek susirietę. Taip iškeptos krevetės puikiai tinka salotų papuošimui ar šventinio stalo serviravimui. Krevetes galima virti kartu su sriuba arba įmaišyti į salotas, troškinius ir kitus patiekalus. Jos tinka beveik prie visko, todėl gaminant galima laisvai eksperimentuoti, išmėginti įvairiausias variacijas.
Dar vienas gana populiarus ir gražus patiekalas yra midijos. Jos taip pat labai greitai paruošiamos ir gali būti naudojamos kaip papuošimas kitiems patiekalams arba patiekiamos kaip užkandis. Vienas iš būdų kaip paruošti midijas greitai – tai gaminti su daržovėmis. Pirmiausiai smulkiai supjaustytas mėgstamas daržoves patroškinti gilioje keptuvėje arba puode, o tada įdėti nuplautas midijas ir užpilti vynu. Visa tai virti apie 15 minučių ir puodą kartais pakratyti. Midijos išvirusios bus tada, kai visos geldelės atsidarys. Midijas galima dėti į sriubas, jos suteiks sriubai papildomo skonio ir nereikės naudoti mėsos buljono. Ruošiant midijas su vynu nereikia dėti vandens, jos pačios išskirs pakankamai sulčių ir sumaišius su grietinėle galima lengvai paruošti lengvą padažą. Šis padažas gali paskaninti ne tik midijas, bet ir salotas ar kitus patiekalus.
Kalmarai nors ir be kiauto, tačiau yra priskiriami moliuskams. Kalmarų mėsą panaši į jautieną. Daugumos jūrų gėrybių gamybos išskirtinumas tas, kad reikia jų nepervirti. Kuo ilgiau jos verdamos ar kepamos, tuo tampa kietesnės ir mažiau sultingos. Kalmarus reiktų virti 5-7 minutes, išvirus juos galima supjaustyti ir dėtį į įvairias salotas, mišraines. Jie virti nėra tokie išvaizdūs kaip midijos ar krevetės, todėl dažniausiai nėra patiekiami vieni. Žinant kaip paruošti kalmarus, galima pagardinti daugelį patiekalų, kalmarai ne tik suteiks maistui išskirtinumo, bet organizmas gaus daug reikalingų vitaminų. Kalmarus taip pat galima įdaryti įvairiais garnyrais, taip jie įgaus savo formą ir atrodys puošniau lėkštėje. Galima gaminant naudoti visą kalmarą arba tik čiuptuvėlius.
Jūros gėrybės dažniausiai valgomos karštuose kraštuose, nes jos skirtingai nei mėsa neapsunkina skrandžio. Taip pat jos tinkamos valgyti šaltos, todėl puikiai tinka karštomis vasaros dienomis, kai visai nesinori valgyti karšto maisto. Kalmarai kiek sunkesnis maistas, tačiau midijos ir krevetės gali būti puikus vakaro užkandis. Taip pat lengva paruošti dideliam žmonių kiekiui. Svečiai liks nustebinti, o Jūs nepervargę nuo maisto gaminimo ir dar sutaupę laiko.
Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.
Komentarai:
Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!Komentuoti: