Kaip išsikepti blynus?

Blynai tikriausiai visų vaikų mėgstamiausias patiekalas, be to jis yra labai lengvai paruošiamas, todėl kiekvienas nors kiek gaminantis žmogus gali puikiausiai paruošti blynus. Tačiau visada būna pirmas kartas kada mėginame ką nors naujo pasigaminti patys. Net yra paplitęs posakis „pirmas blynas prisvilęs“, kuris reikštų, kad ne visada pirmas kartas bus sėkmingas.

Blynų rūšių yra labai daug ir įvairių, jie gali būti saldūs tinkantys desertams arba sūrūs pietums, skirtingų formų ir netgi spalvų. Įgudus kepti blynus galima sugalvoti jų rūšių visą galybę, tereikia mokėti paruošti pagrindinę dalį – tešlą. Parduotuvėse galima įsigyti blynams gaminti skirtų miltų ruošinių, kur užtenka tik įpilti vandens ir išmaišyti, tai pats greičiausias ir lengviausias būdas kaip išsikepti blynus. Tačiau tai kainuoja bereikalingus pinigus, kur kas pigiau yra pasiimti miltų, kiaušinių, pieno ir viską sumaišyti taip, kad gautųsi gana skysta masė. Kuo tešla bus tirštesnė tuo bus kietesni blynai, taip pat vietoje pieno galima naudoti vandenį, tačiau tada blynai lengviau plyš. Taip iš trijų ingredientų pagaminama paprasta blynų tešla, belieka pasitelkti fantaziją ir sugalvoti kuo paįvairinti šių blynų skonį. Paprastai dar dedama druskos arba cukraus, šiek tiek aliejaus arba sviesto, kad kepant neliptų prie keptuvės.

Lietiniam blynams kepti reikia skystesnės tešlos ir geriausia įpilti mažiau pieno ir likusiam kiekiui naudoti vandenį, taip jie taps plonesni ir nesusidarys oro burbulų. Juos kepti per visą keptuvę. Iškepus į juos galima įsukti įvairius įdarus, tokus kaip varškės, mėsos, grybų ar daržovių. Ir kartu su įdaru dar kartą apkepti.

Galima kepti paprastus miltinius blynus, jie būna nedideli, bet gana stori, tereikia tešlą pilti su šaukštu į keptuvę ir apkepti iš abiejų pusių, tokiems blynams labai tinka įtarkuoti į tešlą obuolį, morką ar cukiniją, blynai tampa minkšti ir purūs, o papildomo darbo ir laiko per daug nereikalauja. Įtarkavus obuolį galima įberti ir cinamono, o patiekti ant stalo kartu su medumi.

Turint specialią keptuvę galima kepti vaflinius blynus, jie būna traškūs, atrodo puošniai, todėl galima gaminti šventiniam stalui. Kadangi jie sausi ir kepti be riebalų juos galima valgyti rankomis. Tai greitas ir skanus užkandis.

Dar vienas galimas variantas, kaip išsikepti blynus, kurie būtų skanūs ir išskirtiniai – tai miltiniai blynai su mielėmis. Juos pagaminti užtrunka kiek ilgiau, nes reikia laukti kol iškils tešla, tačiau jie panašesni ne į blynus, o į pyragaičius. Šių blynų tešla gaminama taip pat, tik tiek, kad į tešlą reikia įmaišyti mielių. Paruošta tešla turi būti gana tiršta, iškilus tešlai ją galima pagardinti razinomis, tarkuotu obuoliu ar dar kuo nors ką mėgstate. Kepant reikia naudoti daug aliejaus, kad blynai būtų purūs ir gerai iškeptų jų vidus. Tokių blynų paprastai daug nesuvalgoma, nes jie yra kaloringi, tačiau iš miltinių blynų jie bene skaniausi ir įdomiausi.

Be miltinių blynų ne ką mažiau populiarūs bulviniai blynai. Jų taip pat yra labai daug skirtingų rūšių ir tiek pat dar galima sugalvoti. Dažniausiai bulviniams blynams naudojamas bulvių tarkis sumaišytas su miltais ir kiaušiniu, tačiau jei neturite bulvių tarkavimo mašinos, gali būti sudėtinga rankomis sutarkuoti didelį kiekį bulvių, todėl sau darbą galima palengvinti tarkuojant per burokinę tarką. Kepant šiuos blynus galima juos įdaryti mėsos įdaru sluoksniuojant, pirma šaukštą tešlos dėti į įkaitintą keptuvę su aliejumi, tada ant viršaus uždėti truputi maltos mėsos sumaišytos su prieskoniais ir ant viršaus vėl uždėti tešlos. Taip iškeps bulviniai blynai su mėsa, tačiau mėsą patartina dėti jau apkepintą, kad greičiau viduje ji perkeptų ir nesudegtų tešla.

Žemaičių blynai – tai vieni iš sudėtingiau pagaminamų blynų, tačiau jie labai skanūs ir sotūs, tinkantys valgyti pietaujant. Jų paruošimui reikia išvirti bulves, tada atvėsinti ir sumalti mėsmale, galima sutrinti ir kaip bulvių košę, tačiau yra tikimybė, kad liks nesusitrynusių bulvių. Į masę įdėti miltų, mėgstamų prieskonių, kiaušinių ir viską gerai sumaišyti. Įdarui reiki išvirti ir sumalti mėsą, į ją įmaišyti druskos, pipirų ir kitų prieskonių, pagal skonį galima įdėti ir svogūnų arba česnakų. Paruošus bulves ir mėsą galima pradėti formuoti žemaičių blynus. Ant delno pasidaryti bulvių paplotėlį, ant jo uždėti truputį mėsos ir ją įvynioti į vidų užlenkiant paplotėlio kraštus, viską tolygiai užlyginti. Jei limpa prie rankų galima šiek tiek patepti vandeniu. Kepti keptuvėje nedideliame karštyje kol tolygiai apkeps iš abiejų pusių, patiekti galima su lydytu sviestu arba grietine.

Taigi, blynų pasirinkimas yra labai didelis ir nesunku sugalvoti kaip išsikepti blynus, tereikia žinoti kokių blynų labiausiai tuo metu norisi. Taip pat, gaminami blynai gali priklausyti ir nuo turimo laiko paruošimui. Tačiau patiekus ant šventinio stalo vaflinius blynus su lydytu šokoladu svečiai liks sužavėti, o Jūs nebūsite pervargęs nuo vaišių gaminimo, o kaip pagrindinį patiekalą galite pasiūlyti bulvinius ar žemaičių blynus.

Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.

Komentarai:

Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!

Komentuoti:

Kiek bus 4+9=?  (patikrinimas, ar formą pildo ne "robotas")