Kaip gaminti plovą, guliašą ar troškinį?

Pasidalink:
loading...

Kasdien gaminant šeimai valgyti nepastebimai pradedama galvoti kaip pagaminti ką nors greitai ir lengvai, nes norint pagaminti didesnį kiekį maisto tenka praleisti virtuvėje ne vieną valandą. Kartais norisi paruošti ką nors ypatingo ar išskirtinio, tačiau kasdien tai gali pradėti varginti. Dėl to verta prisiminti labai paprastus, tačiau skanius ir sočius patiekalus, tokius kaip plovas, guliašas ar troškinys. Jie lengvai ir greit gaminami, nesunku paruošti ir didesnį kiekį kelioms dienoms. Todėl vaikai grįžę iš mokyklos ras sveiko, namuose paruošto maisto ir lengvai patys pasirūpins savimi.

Kaip gaminti plovą žino tikriausiai kiekviena, net ir labai retai gaminanti šeimininkė. Plovas paprastai gaminamas iš ryžių su mėsa, o kad būtų sočiau ir įvairiau dedamos įvairios daržovės ir padažai. Plovo gaminimui tinka bet kokia mėsa, tačiau tradicinė mėsa būtų aviena. Išvirti ryžiai sumaišomi su smulkiai supjaustyta mėsa ir kepinami keptuvėje, taip pat galima įpjaustyti pomidorų, svogūnų, paprikų. Įdėti pomidorų padažo ir pagardinti įvairiomis žolelėmis (krapais, petražolėmis ir panašiai). Plovą tinka valgyti su marinuotais arba raugintais agurkais. Tai labai pigus (lyginant su daugeliu kitų) ir greitai pagaminamas patiekalas, kuris gali būti gaminamas su labai skirtingais ingredientais, todėl nenusibos valgant net ir kelias dienas iš eilės.

Pasidalink:

Taip pat lengvai gaminamas, tačiau šiek tiek daugiau laiko reikalaujantis patiekalas yra guliašas, kai kur jis dar vadinamas tiršta sriuba. Tai vengriškas patiekalas, kurio gamyboje pagrindą sudaro mėsa, todėl jis yra labai sotus maistas. Dažniausiai guliašas gaminamas aštrus, tačiau mėgstantiems švelnesnį maistą galima gaminti jį nededant aitriųjų pipirų. Kaip gaminti guliašą vieno recepto nėra, čia galima šiek tiek paeksperimentuoti ir pafantazuoti, tačiau pats procesas gana paprastas – tiesiog supjaustoma nedideliais gabaliukais ir apkepama pasirinkta mėsa, tada puode verdama kartu su mėgstamomis daržovėmis, galima dėti bulves, morkas, pomidorus, svogūnus, papriką, netgi ryžius. Viskas verdama kol daržovės ir mėsa suminkštėja. Įdedama šiek tiek pasirinktų prieskonių ir dėl tirštumo įberiama truputį miltų, nes ši sriuba turi būti tiršta, todėl prieš verdant reikia pilti nelabai daug vandens, stengtis, kad viskas daugiau troškintųsi nei virtų. Taip viską ištroškinus gana greitai ir lengvai paruošiamas sotus ir skanus patiekalas – guliašas.

Pasidalink:

Dar vienas panašiai ir nesunkiai paruošiamas maistas pietums tai troškinys, kaip ir plovą, kaip gaminti troškinį, gali pasakyti beveik kiekvienas žmogus, tačiau paklausus kelių žmonių vieno recepto turbūt neišgirsime. Kiekvienas troškinį gamina panašiai, tačiau jis priderinamas prie individualių žmogaus pomėgių ir poreikių. Taigi troškiniui pagaminti naudojamos įvairios daržovės, skirtingai nei guliašas, tai nėra mėsos pagrindu gaminamas patiekalas, o netgi priešingai, jis gali būti gaminamas ir be mėsos. Pats pavadinimas pasako, kad reikės troškinti daržoves, todėl labai patogu turėti specialius troškintuvus (tai molinis indas su dangteliu, kuriame natūraliai ir tolygiai pasiskirsto karštis, greitai ir lengvai išsitroškina daržovės), tačiau jei neturite tokio daikto, galima panaudoti paprasčiausią puodą. Į puodą reikia supjaustyti pasirinktas daržoves: bulves, morkas, pomidorus ir kitas nedideliais gabaliukais. Kad būtų sočiau galima įdėti apkepintos mėsos arba grybų ir viską užpilti nedideliu kiekiu vandens, taip, kad apsemtų pusę visų ingredientų. Troškinį siūloma pabarstyti druska, pipirais ir kitais norimais prieskoniais. Uždengus dangčiu troškinti nedideliame karštyje tol, kol daržovės suminkštės. Tai, priklausomai nuo ruošiamo kiekio, turėtų užtrukti apie 15 minučių. Kai šiek tiek viskas pasitroškina, išsiskiria daržovių sultys ir tada galima įdėti grietinės bei pomidorų padažo, pagal skonį galima paskaninti žalumynais (krapais, petražolėmis), o dėl kvapo smulkiai įpjaustyti česnako. Viską gerai išmaišius dar šiek tiek patroškinti, kad visos daržovės iki galo suminkštėtų ir įgautų padažo skonio. Troškinat troškintuve lengviau viskas pagaminama, nes iš karto sudedami visi norimi ingredientai ir troškinama orkaitėje, todėl nereikia rūpintis, kad puodas gali prisvilti ar išbėgti. Taip pat, specialus molinis indas troškina tolygiai, todėl daržovės būna minkštos ir pritraukusios padažo skonio. Troškinys gali būti puikus išsigelbėjimas jei nesugalvojama ką gaminti pietums, nes jam tinka beveik visos daržovės, o jei nėra daržovių galima naudoti grybus, pupeles ir mėsą. Tai sotus, skanus ir greitas maistas.

Taigi neturint laiko gaminti sudėtingų patiekalų galima prisiminti kaip gaminti plovą, o jei šis patiekalas jau tapęs kasdienišku ir nusibodęs yra ir kitų išeičių, tokių kaip guliašas arba troškinys. Visi šie patiekalai gali būti labai skirtingi, o vaikams (o gal ir Jums, jei skubėsite) užteks maistą tik pašildyti, taip susitaupys laikas, kurį galėsite skirti kitiems sau malonesniems darbams.

Pasidalink:

Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.

Komentarai:

Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!

Komentuoti:

Kiek bus 9+8=?  (patikrinimas, ar formą pildo ne "robotas")