Kaip gaminamas ir kaip pasigaminti alų namie?

Pasidalink:
loading...

Kaip gaminamas ir kaip pasigaminti alų namie?

Alus – daugelio lietuvių mėgstamas gėrimas, kurio kokybė neretai nuvilia, todėl norisi sužinoti, kaip gaminamas alus, o kruopštesni ir gudresni bando išsiaiškinti, kaip pasigaminti alų namie tokį, kokio norisi. Bandant tai sužinoti kartais atsiranda noras ir pabandyti. Kodėl gi nepabandžius išsivirti alaus?

Alaus gamyklose vyksta labai daug automatizuotų procesų, alus gaminamas dideliais kiekiais ir naudojant brangias, tačiau efektyvias technologijas, kurių mažieji aludariai ar savo reikmėms alų verdantys žmonės ne tik neįperka, bet ir neturi tokio tikslo. Pats procesas susideda iš virimo ir rauginimo. Pradžioje verdami miežiai, mielės ir apyniai, vėliau vyksta fermentacija ir alus išpilstomas į butelius, bačkas ar kitą reikiamą tarą. Tačiau virimas dar kiek skaidomas, nes ruošiamas salyklas ir misa.

Salyklas gaunamas daiginant miežius. Miežiai gerai išmirkomi ir daiginami, tuomet juose atsiranda reikiamų fermentų. Sudaiginti miežiai specialiomis priemonėmis išdžiovinami ir sumalami tam skirtu malūnu, užpilami vandeniu (būtinai karštu) ir paliekami brinkti. Išbrinkę sumalti miežiai išgauna mentalą – mišinį užmiežto salyklo.

Pasidalink:

Misa – tai jau alus, tik nerūgęs. Šis skystis atsiranda ten, kur laikomas mentalas. Misa verdama keletą valandų, specialiais tirpalais panaikinamos (ekstrahuojamos) nereikalingos rūgštys, dervos ir kitos medžiagos. Į gautą tirpalą dedama apynių, be kurių alus neturėtų savito kartumo. Nuo to, kaip ir kiek kartų užpilamas mentalas priklauso ir tai, kokia bus alaus rūšis.

Sekantis svarbus etapas – rauginimas. Filtruojamas visas turimas mišinys (apyniai, misa), leidžiama jam atvėsti ir jis perpilamas į specialų rauginimo indą. Perpylus dedamos mielės. Retkarčiais mielių perteklius turi būti nugriebiamas, kadangi jos labai sparčiai dauginasi.
Rauginimas gana sudėtingas procesas, kadangi reikia stebėti temperatūrą (ji negali būti nei per žema, nei per aukšta), būtina žiūrėti, kad į rūgstantį alų nepatektų jokių nešvarumų (dulkių, šiukšlių ir kitų). Be to, šis procesas trunka keletą dienų (dažniausiai apie savaitę, kiek daugiau). Po šio laiko alus perpilamas į brandinimui skirtas talpyklas, atskiriamos mielės. Čia alus įgauna skonį, kvapą. Kai kurios alaus rūšys rūgsta ilgiau, net ir perpylus į brandinimo talpyklas.

Procesą alaus daryklose vainikuoja išpilstymas (dažniausiai į bačkas arba naudojant specialias technologijas ir anglies dioksidą į butelius bei skardines) bei transportavimas į prekybos vietas. Jau aišku, kaip gaminamas alus ten, kur naudojama brangi ir sudėtinga technika, o dabar reikia suprasti kaip pasigaminti alų namuose, kuris būtų puiki proga pavaišinti draugus ar surengti šventę.

Pasidalink:

Pasak jau seniau alų namuose verdančių žmonių, tai nėra labai sudėtingas procesas, kaip gali pasirodyti iš pat pradžių, tačiau ir čia reikės šiek tiek pasistengti, investuoti į įrangą (žinoma, ne tiek daug kaip gamykloms).

Pradžioje Jums reikėtų įsigyti didelės talpos puodą (bent 20 litrų). Tai gali būti emaliuotas ar nerūdijančio plieno, aliuminis puodas. Tokį galima įsigyti kone kiekvienoje didesnėje parduotuvėje, prekybos centre. Kiek sunkiau rasti fermentavimo indą, tačiau šiais laikais, kuomet internetinių specializuotų parduotuvių yra beveik visoms sritims, tokį indą rasti nebus labai didelė bėda. Gaminantiems alų pirmą kartą galėtų būti pravartu įsigyti ne tik fermentavimo indą, bet kartu ir specialų pradedantiesiems skirtą rinkinį.

Jei ruošiatės pirkti ne rinkinį, o tik fermentavimui skirtą indą, kartu reikės pasirūpinti maišymo mentele, alaus buteliais, uždarytuvu ir kamšteliais, tinkančiais konkrečiam buteliui. Dauguma pradedančiųjų pilsto į plastikinę tarą, tačiau daug gražiau atrodo alus, supilstytas į stiklinius, išvaizdžius butelius. Žinoma, šie kainuoja gerokai daugiau. Taip pat pravers ir termometras alaus temperatūrai matuoti.
Turinti visą reikiamą įrangą ją reikėtų dezinfekuoti ir suprasti, kad švara alaus gamyboje labai svarbi. Sekantis etapas – žaliavos. Siekiant supaprastinti procesą vertėtų įsigyti profesionalų paruošto salyklo ekstrakto, kuris padėtų sutaupyti nemažai laiko. Taigi, raskite, kur įsigyti salyklo ekstrakto, apynių (į 20 litrų puodą reikėtų įdėti apie 60 gramų apynių) ir mielių, o taip pat galite pasirūpinti ir papildomais prieskoniais, pavyzdžiui ąžuolo drožlėmis ar kerpena.

Kuomet jau turite viską, ko reikia alaus gamybai, pripilkite į įsigytą didelį puodą tris ketvirtadalius jo tūrio vandens (jei turite 20 litrų puodą pilkite apie 15 litrų vandens) ir užvirkite. Kuomet vanduo įkais tiek, kad pradės virti, supilkite salyklo ekstraktą (kiek jo pilti turi būti nurodyta ant pakuotės). Supylus būtina jį maišyti iki jis ištirps. Nepamirškite pašildyti ekstrakto prieš pildami, kadangi jis gana tirštas ir gali sunkiai bėgti, tam kuo puikiausiai tiks šiltas vanduo.

Jei vanduo su ekstraktu ima virti, šiek tiek primažinkite kaitrą, sudėkite dalį apynių (kiek daugiau nei pusę) ir nepilnai uždengę dangčiu virkite 40-50 minučių. Tuomet sudėkite likusius apynius ir virkite dar 15-20 minučių. Taip pat pasirūpinkite ir prieskoniais, atsižvelkite į jų instrukcijas. Po šio proceso palikite alų atvėsti. Geriausiai tam tenka šalti rūsiai. Atvėsęs alus turi būti 20-25 laipsnių temperatūros.

Pasidalink:

Toliau seka košimas. Alų reikia perkošti ir supilti į fermentavimui skirtą indą (tam, kad nereiktų nieko nešioti, fermentavimo indą pastatykite patogioje, niekam nemaišančioje vietoje, kur nėra tiesioginių saulės spindulių, o temperatūra daugmaž panaši į kambario). Jei trūksta alaus iki numatytos ribos – pripilkite šalto vandens. Sekantis darbas – supilti alaus mieles. Jas išpylę į jau išvirtą alų nemaišykite, palikite paviršiuje. Uždarykite fermentavimo indą, pripilkite vandens į vožtuvą (turi būti skalė su nurodyta riba) ir kuriam laikui pamirškite savo gaminį, maždaug savaitei.

Po savaitės išimkite vožtuvą, per specialų kranelį inde išpilstykite savo pagamintą alų ir dar bent parą sandariai uždarytuose buteliuose palaikykite kambaryje. Taip atsiras alui būdinga puta, kitos savybės. Dar apie mėnesį vėsioje vietoje (puikiai tiks jau minėtas rūsys ar vėsus sandėliukas) alų brandinkite.

Štai ir viskas, Jūs jau žinote kaip gaminamas alus ir kaip jį pasigaminti namie, o eksperimentuodami ir ieškodami įvairių receptų nesunkiai turėtumėte išmokti gaminti ir įvairių rūšių bei skonių alų, kuriuo malonu būtų mėgautis tiek patiems, tiek pavaišinti ir savo draugus.

Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.

Komentarai:

Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!

Komentuoti:

Kiek bus 1+1=?  (patikrinimas, ar formą pildo ne "robotas")