Kaip pasigaminti, pasidaryti sushi?

Sushi - tai pasaulyje labai paplitęs japonų nacionalinis patiekalas. Japonų kultūra yra išskirtinė ir jie turi daug gražių tradicijų ir simbolių, kurie vertinami ne tik Japonijoje, bet ir kitose šalyse. Sushi valgomas labai seniai, tačiau iš pradžių tai buvo ne patiekalas, o būdas ilgiau išsaugoti šviežią žuvį. Tai labai paprastai pagaminamas maistas, tačiau tuo pačiu ir maistingas patiekalas. Dažniausiai suši valgomi su pagaliukais ir mirkomi įvairiuose padažuose.

Būdų kaip pasigaminti sushi yra labai daug, japonai kiekvienam turi atskirą pavadinimą, tikrieji sushi atrodo labai skirtingai, ruošiant naudojami ne tik dumblių lapai, kuriuos įprasta matyti, bet ir kiti jūrose augantys augalai, kai kurie sushi atrodo labai prabangiai ir puošniai. Tačiau galima ir paprasčiausiai eksperimentuoti ir dėti tai, kas gražiai atrodo ir, tikėtina, būtų skanu. Svarbiausia, kad gaminant sushi nebūtų dedami ingredientai, kurie netinka vienas prie kito. Norint suprasti kaip pasidaryti sushi reikia turėti specialių sušiams skirtų dumblių lapų, jų galima įsigyti visose didesnėse maisto prekių parduotuvėse, ir turėti bambukinį padėkliuką (tinka ir atmainos) tam, kad būtų galima suformuoti sushi. Norint jį apsaugoti, kad neišsiteptų ir tiktų naudoti kitus kartus, jį galima apvynioti maistine plėvele.

Pasiruošus darbo vietą reikia išsivirti ryžius, tačiau skirtingai nei įprasta jie neturi būti birūs, nes jie negalės sulipti. Ryžius reikia virti pasūdytame vandenyje, stipriame karštyje apie 8 minutes ir tiek pat laiko virti šiek tiek sumažinus temperatūrą, tada išjungti ir palaikyti uždengtame puode apie 10 min. Vėliau ryžius reikia išmaišyti, įpilti truputi acto ir leisti jiems atvėsti. Kol ryžiai vėsta, galima pasiruošti likusius priedus, jie ne tik bus skanūs, bet ir sudarys pagrindinį vaizdą. Spalvingi ir įdomūs sušiai puikiai papuoš Jūsų pietų stalą. Kaip įdarą galima naudoti įvairias daržoves, papriką, avokadą, agurką ir pan., svarbu, kad jos papildytų sushi, o ne apsunkintų. Jei naudosite avokadą, jis yra riebus, todėl šalia esanti žuvis turėtų būti mažiau riebi arba galima vietoj žuvies naudoti krabų lazdeles. Jei bus dedamas agurkas, jis yra švelnaus skonio, gaivinantis, norint, kad būtų sočiau galima būtų kartu naudoti lašišą. Kokius ir kiek ingredientų pasirinksite – tai Jūsų reikalas. Susiskirsčius ir pasiruošus įdarą galima pradėti suktis sushi. Ant bambukinio padėkliuko dedamas dumblių lapas taip, kad jo blizgi pusė būtų apačioje. Tuomet ant jo paskleidžiami ryžiai. Ryžių sluoksnis turi būti nelabai storas, nes bus sunku suspausti. Viduryje horizontalia juostele išdėliojami priedai ir galiausiai viskas susukama naudojant apačioje esantį padėkliuką. Suformavus pailgą sushi ir išėmus iš bambukinio padėkliuko supjaustome nedideliais gabalėliais. Štai taip paprastai ir palyginti greitai susipažįstama kaip pasidaryti sushi.

Sushi valgomi su įvairiai padažais, kuriuos taip pat galima pasigaminti patiems arba nusipirkti jau paruoštus. Padažų įvairovė yra labai didelė, mėgstantys gali rinktis labai aštrius padažus, jautresni skoniui žmonės gali rinktis saldžiarūgščius arba švelnius padažus. Japonų virtuvė garsėja savo neįprasta padažų įvairove.

Lietuvoje gaminami sushi dažniausiai yra tik alternatyva tikriesiems sušiams. Japonijoje tradiciniai sushi atrodo visai kitaip nei gaminti pas mus, tačiau Lietuvoje ir daugelyje kitų pasaulio šalių tiesiog nėra galimybės tinkamai jų paruošti, nes nėra tokių maisto medžiagų arba jos yra per brangios ir galima sau leisti jas įsigyti tik labai retais atvejais. Tačiau kažką panašaus galima pasigaminti ir patiems, kad sužinoti kas tai yra ir paįvairinti savo įprasta maistą.

Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.

Komentarai:

Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!

Komentuoti:

Kiek bus 1+7=?  (patikrinimas, ar formą pildo ne "robotas")