Kaip gaminti cepelinus?

Pasidalink:
loading...

Dauguma lietuviškų patiekalų gaminami iš bulvių, nes jos mūsų krašto dirvoje lengvai auga, nereikalauja ypatingos priežiūros, o parduotuvėje galima pigiai nusipirkti. Cepelinai dar vadinami didžkukuliais, jie yra lietuvių tradicinis patiekalas, dažnai stebinantis daugumą užsienio svečių. Jų receptas labai paprastas, o skonis neprilyginamas jokiam kitam patiekalui. Puri masė, kuri slepia maltos mėsos gabalėlį pradžiugins kiekvieno išalkusiojo skrandį.

Cepelinų galima įsigyti įvairiose maisto prekių parduotuvėse tiek šaldytų, tiek jau virtų, kuriuos užtektų tik pašildyti mikrobangų krosnelėje, taip pat beveik visos maitinimo įstaigos gali pasiūlyti pietums cepelinų, tačiau maloniausia savaitgalio pietus pasidaryti patiems, naudojant tikras bulves, o ne jų miltinius pakaitalus, kurie pripildyti cheminių medžiagų ir konservantų. Prieš mokantis kaip gaminti cepelinus reikia nuspręsti su kokiu įdaru bus gaminami cepelinai. Tradiciniai paprastai būna su malta mėsa, tačiau dabar galima sugalvoti pačius įvairiausius įdarus, pavyzdžiui galima rasti cepelinų su varške arba su daržovėmis. Pasirinkus įdarą galima pradėti gaminti cepelinams bulvių tarkį. Bulvių reikia pakankamai daug, be to patartina gaminti iš nelabai šviežių bulvių, nes šviežiuose bulvėse daug vandens, todėl nusunkus tarkį beveik nieko neliks, dėl to reikės sutarkuoti bent tris kartus daugiau bulvių, o tai bereikalingai atims žymiai daugiau laiko. Taip pat cepelinai gali būti ruošiami iš virtų arba žalių bulvių, virtų bulvių cepelinai nėra tikrieji, tačiau tai palengvinimas tiems, kurie neturi tarkavimo mašinos, nes sutarkuoti daug bulvių rankomis tikrai yra didelis iššūkis. Taip pat neturint tarkavimo mašinos galima naudoti paruoštą cepelinams miltų mišinį, tačiau skirtingai nei su tikromis bulvėmis cepelinai bus tąsesni, nes mišinyje naudojama chemiškai apdorotos bulvės ir daug krakmolo.

Pasidalink:

Paprasčiausias receptas kaip gaminti cepelinus iš nevirtų bulvių, tai sutarkuotas bulves nusunkti per marlę arba ploną medžiagą, kad liktų tik sausa masė, o išspaustą vandenį palikti kelioms minutėms nusistovėti atskirame inde, per tą laiką į tarkį galima įdėti prieskonių (druskos, pipirų, džiovintis paprikos ir pan.) Nusistovėjusį vandenį reikia išpilti arba perpilti į kitą indą, nes jis galės būti naudojamas formuojant cepelinus, į tarkį sudėti ant dugno nusėdusį krakmolą ir viską gerai išminkyti. Dėl minkštumo ir formos stabilumo galima dar įminkyti porą virtų bulvių, bet jos turi gerai susitrinti, kad neliktų gumuliukų. Taip pat galima dėti kiaušinį ir truputį miltų, tačiau ne per daug, kad nebūtų labai kieti. Tarkį su visais priedais gerai išminkyti ir palikti kol bus paruoštas įdaras. Geriausiai palikti uždengtą, kad neparuduotų bulvės, nes tada cepelinai išvirs pilki, ne tokie išvaizdūs. Mėsą galima lengvai ir greitai paruošti, jos nereikia nei kepinti, nei virti, užtenka tik pagardinti prieskoniais, pagal skonį galima įdėti smulkiai supjaustytų svogūnų arba česnakų, o jei mėgstate eksperimentus tiktų į mėsą išspausti šiek tiek citrinų sulčių, jos leis išsiskirti mėsos skoniui, jis taps švelnesnis. Taigi, į įdarą sudėjus visus norimus priedus reikia gerai jį išmaišyti ir galima pradėti gaminti cepelinus.

Pasidalink:

Cepelinų forma dažniausiai yra standartinė, jie yra ovalūs, o gale ir priekyje smailėjantys. Ant delno reikia išploti tarkio mišinio paplotėlį, ant jo uždėti šaukštelį įdaro. Stengtis, kad jo nebūtų per daug, nes verdant gali praplyšti tarkis, tačiau kuo daugiau bus įdaro tuo cepelinai bus sotesni ir skanesni, nes pats virtas tarkis valgant gali būti panašus į batoną, lipnus ir sunkiai virškinamas. Uždėjus įdarą suformuojamas cepelinas, užlankstomi kraštai ir, jei reikia, kad būtų lygesnis, patepamas vandeniu, galima naudoti nusunktą bulvių vandenį. Paruoštus cepelinus sudėti verdantį pasūdytą vandeni ir virti apie 25 minutes, turi gerai išvirti mėsa viduje, todėl reikia virti ilgai. Jei gaminami virtų bulvių cepelinai dažniausiai įdarui naudojama virta arba apkepta mėsa, todėl juos užtenka virti apie 5 minutes. Išvirtus cepelinus galima patiekti su grietine arba paruošti padažą su spirgučiais.

Cepelinų gamyba gali atrodyti labai sudėtinga ir ilga, tačiau pasigaminus bus labai skanu ir malonu prisiminti visą gamybos procesą. Šis patiekalas nėra kasdieniškas, tačiau kartais galima rasti laiko ir pasidaryti sau ir savo šeimai šventę. Kaip pasigaminti cepelinus galima sugalvoti patiems labai skirtingai, gamybos procese gali dalyvauti ir vaikai, cepelinų dydis priklauso ir nuo delno dydžio, todėl vaiko pagamintus cepelinus nesunku atskirti išvirus ir jam bus labai smagu valgyti tai, ką pasidarė pats.

Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.

Komentarai:

Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!

Komentuoti:

Kiek bus 1+7=?  (patikrinimas, ar formą pildo ne "robotas")