Kaip atpažinti valgomus ir nevalgomus grybus?

Pasidalink:
loading...

Kaip atpažinti valgomus ir nevalgomus grybus?

Šiltą vasaros arba rudens dieną daug žmonių traukia į mišką. Ten galima rasti grybų, kurie taps puikiu pietų patiekalu visai šeimai. Tačiau ne visi grybai augantys miške yra valgomi, kai kurie tokie nuodingi, jog užtenka paliesti ir jau galima mirtinai nusinuodyti. Todėl labai svarbu gerai pažinoti grybus, kuriuos rankate ir saugoti vaikus, kurie dar nepažįsta grybų.

Vienas iš būdų kaip atpažinti valgomus ir nevalgomus grybus tai naudojant grybų rūšių vadovą juos išmokti ir pažinoti. Tačiau dažniausiai neturint patirties knygose pateiktos nuotraukos gali ne visai atitikti realų vaizdą, todėl geriausias ir patikimiausias būdas mokymasis yra sklindantis iš kartos į kartą. Jei giminėje yra žmogus gerai pažįstantis grybus, o tokių vyresnio amžiaus žmonių dažniausiai nesunku rasti, pravartu jį kartu pasiimti grybauti ir gyvai matant grybus išmokti juos pažinti.

Kiekvienas grybas turi savitą skonį ir yra skirtingai gaminami, vienus lengvai ir greitai galima paruošti, su kitais vargstama kol gerai išdarinėjami ir išverdami, todėl dar vienas būdas kaip neprisirinkti nuodingų grybų, tai rinkti tik gerai žinomus ir mėgstamus grybus. Voveraites tikriausiai lengviausia pažinti, nes tokių geltonų skėčio formos grybų daugiau nėra, taip pat šiuos grybus labai patogu rinkti, nes beveik niekada nerasite sukirmijusio, o jei radote vieną gerai apsidairykite aplink, nes jos paprastai auga didesnėmis grupėmis. Jos lengvai paruošiamos, už tai mėgstamos visų pradedančiųjų grybautojų.

Pasidalink:

Kitas labai populiarus ir beveik visų renkamas grybas yra baravykas. Ne veltui jis net vadinamas grybų karaliumi, tad grybaujant dažnai rungtyniaujam, kurio grybautojo krepšyje dienos pabaigoje bus daugiausiai baravykų. Tai labai smagi užduotis vaikams, be to nepavojinga, nes jie ieškos konkretaus grybo ir neprisirinks nepažįstamų. Baravykai dažniausiai užauga dideli, tačiau juos rasti kur kas sunkiau nei voveraites. Retai kada rasite daug baravykų vienoje vietoje. Baravykai dažniausiai atskiriami pagal baltą kotą ir gražią, lygią rudą kepurę. Jie labai tvirti grybai ir puikiai tinka džiovinimui. Panašus savo tvirtumu yra raudonviršis, jį labai lengva pažinti iš raudonai rudos kepurės, o kotas nusėtas juodais taškeliais, pagrindinis skiriamasis jo bruožas tas, kad jei kotą pažeisite, įdrėksite ar įpjausite, ta vieta pamėlynuos, tad jei radote tokį grybą, galite būti tikri, kad jis valgomas ir net labai vertingas, skanus.

Pasidalink:

Mažiau vertingas dėl savo trapumo grybas yra ūmėdė. Jos retai sulaukia grybautojų dėmesio, nes net maža, vos matoma ūmėdė dažnai būna jau sukirmijusi, o iki namų dažniausiai nenukeliauja nes net ir labai saugomos jos greit susitrina ir subyra. Jos dažniausiai renkamos išėjus pasivaikščioti į nedidelį šalia namų esantį miškelį. Taip pat reiktų į jas atkreipti dėmesį, nes jos gali būti panašios į musmires, o pastarosios yra itin pavojingos. Pagrindinis musmirės skiriamasis ženklas balti taškai ant savo kepurės, o po ja slepiasi sijonėlis ant balto kotelio, tačiau musmirių rūšių yra labai daug ir skirtingų, ne visos jos taip lengvai save išduoda, tačiau kitos yra ryškių spalvų, žalios, geltonos, todėl jos gražios pažiūrėti, bet liesti jokiu būdu negalima, nes patekus net minimaliam kiekiui nuodingos grybienos galima stipriai apsinuodyti.

Kiti grybai taip pat turi savo skiriamuosius ženklus, tačiau nėra tokie akivaizdūs, todėl jei visai nepažįstate grybų, geriau apsiriboti mažesniu kiekiu rūšių ir kaskart atrasti naują vieną valgomą rūšį nei pririnkti nuodingų ir dėl to turėti nemalonumų. Galima tik pasidžiaugti, kad valgomų grybų yra daug daugiau nei nuodingų, tačiau ir tarp valgomų grybų pasitaiko, kad netinkamai pagaminus apsinuodijama.

Grybaujant visada reikia būti atidiems ir gerai žinoti kaip atpažinti valgomus ir nevalgomus grybus, tik taip apsaugosite save ir savo šeimos narius nuo nuodingo maisto. Kaip sakoma, atsarga gėdos nedaro, todėl grybaujant reikia džiaugtis gamtos teikiamu džiaugsmu, tačiau jį vertinti ir naudoti reikia tinkamai.

Daugiau informacijos apie grybus galite rasti čia: valgomi, nevalgomi bei nuodingi grybai.

Jei matote netikslumų, klaidinančios informacijos ar norite tinkamai papildyti konkretų straipsnį visiems įdomia informacija, rašykite mums el. paštu info@kaip.lt.

Komentarai:

Komentarų dar nėra. Būkite pirmi!

Komentuoti:

Kiek bus 2+8=?  (patikrinimas, ar formą pildo ne "robotas")